Året som gått

Här kan du läsa om Fyrisgårdens 2020

Året som gått

 

År 2020 var ett år som började likt många andra. Efter en julledighet återvände personalen till en terminsstart fylld med aktiviteter och evenemang. Fritid för alla-dagen arrangerades i slutet på januari där rekord slogs i antalet deltagande föreningar och organisationer. Nya kurser i form av konstgrupper hade påbörjats och planeringen inför vårterminens alla evenemang var i full gång.

 

I samband med Fritid för alla-dagen ingick Fyrisgården i ett flerårigt idéburet offentligt partnerskap med Uppsala kommun. Partnerskapet utgör en fortsättning på det goda samarbetet mellan parterna och inkluderar bland annat Camp Fyrisgården, nätverket Fritid för alla och vårt Dialogforum.

 

Glada besökare provar på spännande aktiviteter på Fritid för alla-dagen.

 

Efter en händelserik och spännande start på terminen kom till sist nyheterna om att coronapandemin hade nått vår del av världen. Vi befann oss helt plötsligt i en situation där vår verksamhets grundläggande målsättning – att skapa möten – var hotad. Likt resten av Sverige blev vi snabbt varse om att vi inte kunde fortsätta som vanligt. Vi ställde om.

 

Grupper minskade i storlek. Handsprit köptes in. Medlemmar och besökare informerades om nya rutiner och regler. Evenemang var tvungna att ställas in. Alla medarbetare på Fyrisgården implementerade åtgärder i de verksamheter de var ansvariga för – och tillsammans gjorde vi allt vi kunde för att Fyrisgården skulle vara en trygg plats att vistas på.

 

 

Men med omställningen kom också positiv utveckling. Våra kurser och aktiviteter kunde flyttas ut i vår trädgård. Intressegrupper som tidigare var tvungna att ställa in sina träffar kunde nu mötas utomhus på säkert avstånd. Nya aktiviteter och mötesplatser kunde skapas och trots de stora utmaningarna kunde vi fortsätta erbjuda möjligheter för människor att mötas – på ett tryggt sätt.

 

Intressegruppen Örontröst träffas utomhus i vår trädgård.

 

Pandemin innebar att våra evenemang var tvungna att ställas in. Vår årliga broloppis blev likt många andra stora evenemang inställd. Men mycket kunde ändå genomföras. Fyrisgårdens sommarläger för personer med funktionsnedsättning – Summer Camp – blev av i juni i något minskad storlek, men med minst lika mycket skratt och härliga minnen som tidigare år.

 

Efter en välbehövd semester återvände Fyrisgården till en hösttermin fylld med utveckling. Det nya projektet – Hemgård på hjul – kom lämpligt nog i rullning under september när vi fyllde och åkte i iväg med vårt nyinköpta släp som tillåter oss att möta behov på plats. Flera besök gjordes till Eriksbergsskolans anpassade skola för att visa upp aktiviteter och ge elever tillfälle att prova på nya idrotter. En ytterligare utveckling skedde i form av Alla!-projektet som är ett gemensamt arbete mellan Fyrisgården och Fredens hus, med stöd från Uppsala kommun, där vi vill verka för att stärka de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Genom att utveckla material och övningar som underlättar samtal kring ämnen som berör psykisk och fysisk hälsa hoppas vi uppnå detta, och under hösten kom projektet igång med sitt viktiga arbete.

 

 

En ny mötesplats tillkom också under året – vårt alldeles egna Café Cato. Varje onsdag anordnade vi ett förmiddagscafé där man kunde avnjuta nybryggt kaffe och hembakta delikatesser som serverades av vår dagliga verksamhet. Under de varmare månaderna på året kunde vi flytta ut vårt café och mötesplatsen växte snabbt med många återkommande kunder.

 

Trots att bland annat julbasaren och luciafirandet fick ta en paus i år kände vi oss ändå tacksamma vid årets slut. Vår verksamhet hade kunnat fortsätta leverera goda möten, utveckling och en meningsfull fritid för våra medlemmar – om än på ett lite annorlunda sätt än föregående år. Tillsammans mötte vi en stor utmaning, och tillsammans klarade vi av den.

 

 

Nu blickar vi hoppfullt framåt mot ett spännande 2021, följ med oss framöver!

 

Varma hälsningar

Fyrisgårdens medarbetare