Fyrisgården 80 år

I november år firar Fyrisgården hela 80 år!

Fyrisgården firar 80 års jubileum!

 

Fyrisgården grundades den 13 november 1941 och har sedan dess haft stor betydelse för många Uppsalabor. Vi är en av tio unika hemgårdar i Sverige. På hemgårdarna runtom i landet skapas möten mellan människor i alla åldrar, av olika nationalitet, med olika livserfarenhet och bakgrund. Hemgårdar erbjuder kultur, gemenskap, kurser, rörelse och kreativa aktiviteter. En hemgård är en plats där människor lär av varandra, kan växa som individer och känner gemenskap.
Hemgårdar uppstod som ett svar på sociala utmaningar i slutet av 1800-talet i ett trångbott London utan sociala skyddsnät. Under pandemin har hemgårdarna bibehållit sin roll som mötesplats för gemenskap och kultur och snabbt anpassat verksamheten efter rådande situation, precis som de har gjort så många gånger tidigare under historien. En av insikterna under dessa speciella tider är att hemgårdarna är viktigare än någonsin.
Fyrisgården har verksamhet som vänder sig till alla åldrar med innehåll och form som ständigt anpassas i takt med samhällets utveckling och människors behov. Vikten av offentliga rum som plats för möten, samtal och kultur är dock något som följt med under alla åren. Vi arbetar för att skapa öppna, inkluderande mötesplatser där alla ska känner sig välkomna och sedda. Detta är själva essensen inom hemgårdsarbetet.

En resa genom tiderna

I våra sociala medier kommer vi belysa händelser genom historen.  Så håll utkik, vi startar den 13 november. Vi vill belysa mångfalden vad en hemgård är. Både genom våra fantastiska besökares ålder, bakgrund och erfarenhet men också bredden på aktiviteter och möjligheter att mötas.

Vad kommer du ihåg från Fyrisgården?

Har du en historia att dela om Fyrisgården? Kanske har din dotter gått Trägnagarna för flera år sen, du själv sätt Love party? Berätta ditt bästa minne, och tagga Fyrisgården så får du dessutom en liten gåva från oss.  Vi tror att vår historia berättas bäst tillsammans.

 

När du delat minnet i sociala medier kan du några dagar senare komma och hämta din gåva hos oss på Fyrisgården, gåvorna varierar. Kom ihåg att använda ”#Fyrisgården”, ”@fyrisgarden1941” för Instagram eller ”@Fyrisgården – Mötesplatsen för alla” för Facebook. Dela ditt minne senast årets slut. Tillsammans skapar vi berättelsen om Fyrisgården.

Vi  fikade och firade

Under Cafe Cato passade vi på att fira lite extra. Det bjöds på mumsig tårta, trevligt sällskap och alla kunna kika i våra tidningar som gjordes tidigare.Du hittar bilder från firandet här.
När? Onsdagen den 17 November 2021
För vem? Alla, varmt välkomna!